Ökade jobbchanser för nyanlända i sommar

Det är rekord i antalet sommarjobb. En förklaring är den starka arbetsmarknaden, med hög sysselsättning och att många kommer att ta semester. Nu ökar chansen att fler nyanlända får sitt första sommarjobb. Och det är inte för sent att söka. Just nu finns det tusentals lediga sommarjobb på Platsbanken och hos bemanningsföretagen.

I år är chansen stor för nyanlända ungdomar att få ett sommarjobb och därmed få de första kontakterna med arbetslivet. Sommarjobb har aldrig varit så många som nu. Enligt Arbetsförmedlingen har mer än 110.000 sommarjobb rapporterats in till Platsbanken. Det finns också mängder av sommarjobb att söka hos bemanningsföretagen.

Det är viktigt att vi – mentorer, lärare, studievägledare, grannar, alla som jobbar med integration – stödjer nyanlända att söka jobb. Sommarjobbet är ofta det första insteget på arbetsmarknaden. Och man behöver inte vara ung, många äldre kommer också att få jobb eftersom jobbutbudet är stort.

Det finns olika typer av sommarjobb. Säsongsjobb som bara finns under sommaren exempelvis jordgubbsplockning, guidning, arbete på hotell och camping, trädgårdsarbete. Semestervikarie exempelvis inom vård, och förskola som ger möjlighet till förlängning efter sommaren. En tredje variant är branscher och företag som har mer att göra under sommaren såsom detaljhandeln, turism och sjukvård.

Antalet rapporterade sommarjobb inom vården till Platsbanken

Antalet rapporterade sommarjobb för övriga tjänster till Platsbanken

Var hittar man jobben? 

  1. Arbetsförmedlingen med med Platsbanken – just nu 683 annonser*
  2. Bemanningsföretagen har massor med jobb.  Manpower.se (732 annonser*), Adecco.se (12 jobb) , Randstad.se (7 annonser*), Academicwork.se (250 jobb) , Lernia.se (13 jobb), Uniflex (250 jobb)
  3. Jobbmässor där du kan träffa företag och organisationer och diskutera jobb och möjligheter till praktikplatser. Information om jobbmässor hittar du på platsbanken.
  4. Matchningsappar som ger jobb digitalt. Exempelvis Mobilearn.se, Happyr.com och Yepster.se. 

* lediga annonser innebär ofta att det finns flera lediga jobb i varje annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *