Västeråsmodellen gör succé

Västeråsmodellen presenterades i fredags på Mångfaldsdagen i Västerås.  IKEA, McDonalds och Arbetsförmedlingen berättade om projekten som skapar mångfald och integration utöver det vanliga och där samverkan och samarbete är viktigt för att lyckas.

Mångfaldsdagen* i Västerås gick av stapeln i fredags på ABB Meeting Point. Det är ett återkommande event med fokus på mångfald och integration.  

Västeråsmodellen är ett samarbete mellan arbetsgivare och Arbetsförmedlingen. IKEA och McDonalds presenterade sina erfarenheter från detta samarbete.

– Inte mindre än 80 procent av deltagarna fick jobb och hälften av dom blev arbetsledare, säger Mikael Sandlin, extern konsult inom McDonalds. Dessutom var det ingen personalomsättning under perioden, alla jobbar kvar på McDonalds. 

Vad är då framgångsfaktorerna med Västeråsmodellen? 

  1. Samarbete med total öppenhet och utan prestige
  2. En rekryteringsprocess i tre steg
  3. Viktigt att praktik och teori varvas
  4. Öppen och tydlig kommunikation 
  5. Rätt person på rätt plats (matchning)
  6. Skapa rätt förutsättningar
  7. Arbetsförmedlingens verktygslåda

För IKEA i Västerås har effekten varit att företaget tydligt speglar regionens befolkningsstruktur och att attraktiviteten ökat. IKEA visar på inkludering och samhällsengagemang.

– Vi har ökat kundnöjdheten, minskat kostnader, förbättrat effektiviteten och samtidigt stärkt det egna varumärket, säger Johan Westling, HR Business Partner, IKEA Västerås. Se video IKEA

Arbetsförmedlingen brukar få en del kritik men i det här fallet så får Nina From, projektledare från Arbetsförmedlingen i Västerås får lovord från både IKEA och McDonalds. Arbetsförmedlingens verktyg har varit en viktig förutsättning för projektets genomförande. Mer information om Arbetsförmedlingens verktyg

Vi från Integration.nu gratulerar till ett fantastiskt samarbete och ser fram emot en dokumentation av projektet så att succén kan överföras till fler orter och till nya branscher.

 

 *Mångfaldsdagen genomförs av Landstinget i Sörmland, Eskilstuna kommun,  Mälardalens Högskola, Västerås Stad och Region Västmanland tillsammans med ABB , Svenskt Näringsliv, Handelskammaren i Mälardalen, Länsstyrelsen i Västmanland och Arbetsförmedlingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.