Västeråsmodellen gör succé

Västeråsmodellen presenterades i fredags på Mångfaldsdagen i Västerås.  IKEA, McDonalds och Arbetsförmedlingen berättade om projekten som skapar mångfald och integration utöver det vanliga och där samverkan och samarbete är viktigt för att lyckas.

Mångfaldsdagen* i Västerås gick av stapeln i fredags på ABB Meeting Point. Det är ett återkommande event med fokus på mångfald och integration.  

Västeråsmodellen är ett samarbete mellan arbetsgivare och Arbetsförmedlingen. IKEA och McDonalds presenterade sina erfarenheter från detta samarbete.

– Inte mindre än 80 procent av deltagarna fick jobb och hälften av dom blev arbetsledare, säger Mikael Sandlin, extern konsult inom McDonalds. Dessutom var det ingen personalomsättning under perioden, alla jobbar kvar på McDonalds. 

Vad är då framgångsfaktorerna med Västeråsmodellen? 

  1. Samarbete med total öppenhet och utan prestige
  2. En rekryteringsprocess i tre steg
  3. Viktigt att praktik och teori varvas
  4. Öppen och tydlig kommunikation 
  5. Rätt person på rätt plats (matchning)
  6. Skapa rätt förutsättningar
  7. Arbetsförmedlingens verktygslåda

För IKEA i Västerås har effekten varit att företaget tydligt speglar regionens befolkningsstruktur och att attraktiviteten ökat. IKEA visar på inkludering och samhällsengagemang.

– Vi har ökat kundnöjdheten, minskat kostnader, förbättrat effektiviteten och samtidigt stärkt det egna varumärket, säger Johan Westling, HR Business Partner, IKEA Västerås. Se video IKEA

Arbetsförmedlingen brukar få en del kritik men i det här fallet så får Nina From, projektledare från Arbetsförmedlingen i Västerås får lovord från både IKEA och McDonalds. Arbetsförmedlingens verktyg har varit en viktig förutsättning för projektets genomförande. Mer information om Arbetsförmedlingens verktyg

Vi från Integration.nu gratulerar till ett fantastiskt samarbete och ser fram emot en dokumentation av projektet så att succén kan överföras till fler orter och till nya branscher.

 

 *Mångfaldsdagen genomförs av Landstinget i Sörmland, Eskilstuna kommun,  Mälardalens Högskola, Västerås Stad och Region Västmanland tillsammans med ABB , Svenskt Näringsliv, Handelskammaren i Mälardalen, Länsstyrelsen i Västmanland och Arbetsförmedlingen.

Stödjer nyanlända kvinnor att starta eget

Reportage av Catharina Kallmert

Sisters in Business stödjer nyanlända kvinnor att starta eget

För ett par år sedan var jag på en workshop-dag riktat mot kvinnliga företagare med utländsk bakgrund. Jag fick uppleva en dag full med kraft, vision och kreativa idéer från kvinnor från hela världen och minnena från denna dag hänger med mig ännu idag. Därför var det extra roligt när jag fick tips om Sisters in business, en organisation som stöttar kvinnor, med utländsk bakgrund, att komma närmare sin egen dröm – ett eget företag. Jag har haft ett inspirerande samtal med Jabou Foon, som berättat mer om verksamheten. Jabou är verksamhetsansvarig tillsammans med organisationens grundare, Annika Löfgren.

Idéen med Sisters in Business kommer från behov att ge stöd till nyanlända som inte vill försörja sig med ett traditionellt jobb då de kanske varit egna företagare i sina hemländer. Förutsättningarna för att etablera en egen verksamhet i Sverige kan ofta vara begränsat på grund avsaknad av den kompetensplattform som etablerade svenskar har. Det kan handla om nätverk, förståelse för lagar och regler, insikt i myndighetsvärlden, vokabulär som används i företagarvärlden, samt något så enkelt som mod och självkänsla. Det är helt enkelt ett glapp innan de etablerade starta-eget-organisationerna kan ta vid och börja jobba med en affärsidé.

Specialanpassad affärsskola

Sisters in business erbjuder kvinnor en affärsskola i workshop format och deltagarna arbetar tillsammans genom ett antal moduler i olika ämnen. Detta kombineras med teoretiska seminarier som hålls av organisationens partners som kan vara revisionsbyråer, företag som arbetar med marknadsföring eller liknande. Dessutom erbjuds varje deltagare individuell coachning.

Programmet pågår under tre månader och deltagarna arbetar sig igenom totalt åtta moduler. Idag har 130 deltagare gått igenom programmet och mätningar visar att 24 procent har registrerade företag efter utbildningen. Dock är den positiva siffran egentligen högre då flera av medlemmarna har påbörjat andra yrkesvägar i livet så som studier eller har blivit anställda hos en arbetsgivare.

Utbildning av idécoacher

Verksamheten är under ständig utveckling och just nu utbildas sju idécoacher som kommer att stötta framtida deltagare. Detta för att lösgöra tid för Jabou och Annika så att de kan fortsätta att utveckla verksamheten. Planer finns bland annat att erbjuda kompletterande tjänster mot näringslivet som ett sätt att utveckla verksamheten framåt.

Under samtalet med Jabou känns det tydligt att verksamheten bedrivs strukturerat och med tydlig målfokusering med hög ambition och engagemang. Sisters in Business har ett genuint engagemang i varje individ vilket naturligtvis stärker deltagarnas självkänsla och därmed förmåga att leda sig själv vidare i sin egen process. Läs mer om både verksamheten och erbjudande på www.sistersinbusiness.se