10 tips att Maximera integrationen

Integrationen har gått i stå under pandemin och arbetslösheten har slagit extra hårt mot utrikesfödda. Nu krävs det ett större engagemang för att få igång ett effektivt integrationsarbete. Vi på Integration.nu har tagit fram 10 tips med aktiviteter som civilsamhället – du och jag – kan göra för att påverka integrationen på ett positivt sätt.

Sverige har 9,1 procent arbetslöshet (april 2021), en av de högsta i EU och värst är det för utrikes födda. Under 2020 var 5,1 procent av svenskfödda och 18,8 procent av utrikesfödda arbetslösa och tyvärr så är nog skillnaden större nu pga pandemin. Det blir bara sämre förutsättningar för utrikesfödda att komma in på arbetsmarknaden och därför måste vi mobilisera alla krafter.

Man kan som enskild person göra insatser för en bättre och effektivare integration.

I Kanada drivs integrationen till en betydande del av civilsamhället. Det är en medveten strategi för att få till en effektivare integration genom att fler engagerar sig, det kallas private sponsorship. Samhället behöver inte stå för allt. Civilsamhället tar både ett socialt och ekonomiskt ansvar reglerat enligt Emigration Act från 1978. Vi kan också försöka mobilisera civilsamhället för att stödja och hjälpa till i denna strävan att underlätta integration och inkludering.

10 tips – hur kan vi som individer stödja integrationen på bästa sätt

Integration.nu har tagit fram en 10 punkters tips-lista på vad man som enskild privatperson kan göra för att stödja en effektivare integration. En lista som civilsamhället – du och jag – kan bidra med. Välj ut en eller flera punkter som ligger dig nära om hjärtat.

1. Stötta näringslivet i förorten – åk dit regelbundet och shoppa i butikerna. Många affärsidkare har det tufft och de behöver fler betalande kunder för att överleva och expandera. Handla i orten, det ger jobb och självförtroende och det uppskattas! Besök Yalla Trappan i Rosengård som erbjuder restaurang, café, syatelje, lokalvård och konferensservice.

2. Handla prylar och tjänster från nysvenskar och utrikesfödda. Allt från att åka taxi, besöka restauranger och mataffärer. Identifiera verksamheter som drivs av nysvenskar såsom Nordic Rice. Under 2021 lanseras ett eget varumärke ”Risfabriken”. Snart hittar du det i din butik. Ett annat intressant livsmedelsföretag är Rutasoka Coffee. – Genom att köpa kaffet stöttar du bönderna i Kongo. Kaffet finns att köpa i City Gross, Mathem.se, och Matsmart och det går också att prenumerera på kaffet. Gå in på https://rutasoka.se och beställ.


3. Investera i nyanländas startups. Det finns många intressanta bolag som du kan vara med och följa som aktieägare. Risfabriken är ett sådant exempel, de står inför en börsnotering inom en snar framtid. BLING The suburb start-up movement matchar entreprenörer i förorten med investerare genom sitt nätverk av entreprenörer, coacher, experter och mentorer. Nu samarbetar Bling också med Breakit, vilket inneburit att man lyckats få riktigt tunga investerare att förstå att ”orten” har entreprenörer med intressanta affärsideer som är värda att satsa på. Spana in framtidens entreprenörs-stjärnor .

4. Påverka din arbetsgivare att anställa eller erbjuda praktik till utrikesfödda och där personalen kan hjälpa till som mentorer. Prata med dina kollegor, närmaste chef och med ledningen. Det är hög tid att börja arbeta med inkludering och mångfald på riktigt. Var med och påverka den utvecklingen. Enligt Tillväxtverket är tillväxtviljan högst i företag som leds av unga personer med utländsk bakgrund. Kontakta arbetsförmedlingen eller företag som är specialister på matchning av nyanlända exempelvis Manpower Matchning, Lernia, Jobbentren, Multimind, TNG

5. Bli mentor och hjälp till och skapa de viktiga nätverken. Mentor Sverige matchar frivilliga mentorer och nyanlända adepter som vill få kontakt och skapa nätverk. Det är både kul och lärorikt att arbeta som mentor. Du får vänner för livet! Andra organisationer som jobbar med mentorprogram är Mittliv.com, Nya Kompisbyrån.

6. Bli kompis med någon som är nyanländ. Ta kontakt med din kommun eller kontakta exempelvis Kompis Sverige som är en kompisförmedling som skapar möten mellan etablerade och nya svenskar. Är du duktig i matte kan du du bli mattekompis på Mattecentrum som ger gratis läxhjälp i matte till barn och unga i hela landet för att öka intresset och höja kunskapsnivån i ämnet.


7. Bli volontär. Kontakta din kommunen du kan tex fika med en nyanländ, träna svenska ord och uttryck eller ge tips på kontakter att nätverka med. Du kan bli god man och bli medlem i organisationer som stöttar integration och inkludering. Exempelvis Röda Korset, Svenska kyrkan, eller Volontärbyrån.

8. Starta ett socialt företag eller ett kooperativ och jobba fram affärsideer med likasinnade. Ta hjälp av Coompanion som främjar entreprenörskap och som värnar om social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

9. Supporta sport och idrott: Stöd de klubbar som du har kontakt med genom eget engagemang eller i en idrottsklubb där dina barn och barnbarn är aktiva. De flesta idrottsklubbarna har brist på ledare och personal och nya volontärer uppskattas alltid.

10. Hyr ut boende till en nyanländ om du har den möjligheten. Det är stor brist på boende för nyanlända. – Hjälp en ensamkommande. Det gynnar alla, du får en extra inkomst och den nyanlände får ett bättre och tryggare boende. Kontakta din kommun.

Glöm inte att vi som är vuxna har ett extra ansvar att påverka vår omgivning, kanske speciellt våra barn och barnbarn om värdet av inkludering av nyanlända och vikten av att visa respekt för deras situation och att aktivt söka kontakt och att vara välkomnande.

*Kom gärna med förslag på bra företag som vi kan rekommendera som startas av nyanlända och nysvenskar, så gör vi en lista!