Gastronaut – världens mat till ditt matbord

Catharina Kallmert Intervjuar Aksis Palamaidis en av 5 grundare av Gastronaut

Äntligen har du möjlighet att via en app beställa hemlagad internationell mat och få den levererad av kocken själv! Bakom denna lysande idé står start-up företaget Gastronaut som grundades av Akis Palamidis, Shu Wei, Kai Xie, Jinlin Li och Weiping Ding. Akis kom själv till Sverige för 8 år sedan efter att ha vuxit upp i Grekland men därefter arbetet på olika platser i världen, bland annat USA. Shu kom hit för att arbeta som Global Category Manager på Ericsson.

”Jante-lagen är faktiskt en fördel.  De flesta talar om Jantelagen som negativ”

Akis berättar att det är allmänt känt att Stockholm är under lupp ute i världen. Staden lockar många duktiga arbetstagare då det finns så många intressanta start-up bolag här. Akis har sin egen teori varför vi lyckas så bra och tror helt enkelt på att företagen här är duktiga på metodik och processer.

”Sverige är helt enkelt ett ”team-playing-country”

Vi sätter mål och vision, vi skapar struktur och aktiviteter och vi jobbar med att följa upp. I andra länder uppfattas detta som byråkrati men här får vi det att fungera mycket bra. Dessutom tror han att vår omtalade ”Jante-lag” faktiskt är en fördel.  De flesta talar om Jantelagen som negativ, man Akis menar att den får oss att arbeta tillsammans istället för individuellt. Vi skapar framgångsrika team som arbetar målstyrt.  Sverige är helt enkelt ett ”team-playing-country”. Jag blir glad i hjärtat när jag hör detta och jag tror faktiskt Akis har rätt.

”Idag består Gastronaut av 250 hemmakockar”

Historien med Gastronaut började när Shu som har sitt ursprung från Kina tröttat på att inte ha möjlighet att gå ut på restaurang tillsammans med släkt och vänner och äta äkta traditionsenlig kinesiskt mat. När han började prata med vänner och bekanta visade det sig att hans nätverk av vänner från hela världen kände likadant! De hade upptäckt ett behov på marknaden och som utbildade tekniker byggde de ett första utkast av en app för att testa sin affärsidé. Idag 3 år senare består Gastronaut av 250 hemmakockar. Gastronaut som företag erbjuder en plattform där kockarna fotar sina hemkokta rätter och lägger ut dem på marknaden. Kunderna har på så sätt en internationell meny som de kan välja och vraka ur. Kock och hungrig kund möter därefter upp varandra efter en förutbestämd tid och plats.

Gastronaut som bolag erbjuder hemmakockarna start-up hjälp i klassrumsmiljö där de får lära sig livsmedelshygien, lagar och regler, marknadsförings- och fototips. De tar hand om administration och kontakter med myndigheter så att kockarna får ägna sig åt det som de är allra bäst på, att laga god mat. Akis berättar att visa nationalrätter av tradition inte ens finns att köpa på restauranger i hemlandet. Det är helt enkelt rätter som man av tradition endast tillagar hemma. Därmed finns det stora möjligheter till kulinariska resor för alla matälskare. Tänk även på vad snabbt man ofta tröttnar på lunchmaten som finns i kvarteret runt arbetsplatsen. Har man tur finns det utbud av sushi, hamburgare, matiga smörgåsar och kanske en restaurang med svensk husmanskost.

Med Gastronauts app kan du och dina kollegor till dagen innan beställa vad du vill till lunch och sedan få det levererat vid lunchtid dagen efter. Är inte detta ett sätt att få guldkant på vardagen?

Gastronaut en del av delningsekonomin

Hela affärsidén bygger på, liksom AirBnB och Uber på delningsekonomi. På affärsspråk talar man om affärsverksamhet peer-to-peer. Idag verkar man endast i Stockholmsområdet men planen är tillväxt och att utöka verksamheten till hela Sverige och utomlands. Kockarna har visat uppskattning för det stöd de har från Gastronaut som får sina intäkter från en mindre provision som de får från varje transaktion. De har berättat att de uppskattar att ha en tillhörighet i ett nätverk och att de hittar nya vänner i nätverket, både bland andra kockar men även hos sina kunder. På så sätt skapas stolthet och engagemang i bolaget vilket gynnar affärer för alla inblandade.

Gynnar integrationen i Sverige

Så till den stora frågan, vad gör Gastronaut mer än mättar magar? Gynnar verkligen denna affärsidé integrationen i Sverige? Akis berättar sakligt att integration handlar i grunden om möten mellan människor. Att upptäcka varandras kulturer, att hitta tillfällen att naturligt mötas och på så sätt skapa relationer på ett naturligt sätt. Världen har redan kommit till Sverige, det är ett faktum. Och vi kan berika våra liv genom att närma oss varandra, immigranter och svenskfödda. Man behöver inte vara bästa vänner från början, men genom steg för steg, lager på lager, så förenas människor och mat är något som alla har gemensamt. I maträtter finns olika kulturer, olika smaker, olika ingredienser. En måltid är ett perfekt kit för integration.

Akis ser även en annan aspekt där Gastronaut gynnar integration. Många hemma-kockar bor i ytterområden tillsammans med landsmän och andra invandrare. Vissa rör sig inte så långt utanför sina hemkvarter och genom att det ingår att leverera maten till olika platser i Stockholm får de en bättre bild av Stockholm och ser helt nya platser. Vi vet alla att det krävs nya referensramar, andra beteenden och nya sätt att tänka för att skapa en förändring. På detta sätt kan hemma-kockarna få nya idéer och drömmar genom att komma in i nya sammanhang. Gastronaut skapar helt enkelt en rörelse som sätter igång individers sätt att tänka på olika sätt.

Gastronaut kommer att finnas på ”Smaka på Stockholm” i Kungsträdgården den 1 – 6 Juni. Passa på att titta förbi och smaka på mängder av god mat från olika kulturer.

Dessutom kommer fotograf Jenny Hammar att göra en fotoutställning tillsammans med Fotografiska och Gastronaut en fotoutställning på Smaka på Stockholm där hon kommer att presentera personporträtt på några av hemmakockarna. Håll utkik efter detta.

Följ oss på integration.nu, där hittar du ca 150 fantastiska nyheter om  integrationsinsatser, uppdateras dagligen.

Är du nyfiken på de senaste 20 bästa integrationsinsatserna? Klicka här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *