Digitala lösningar skapar bättre integration

Det kommer allt fler nya digitala lösningar som kommer att påverka och snabba upp integrationen. Effekten blir fler individuella lösningar såsom  utbildning och information  på de nyanländas egna språk. Utvecklingen kommer förhoppningsvis att innebära att kommuner, enskilda organisationer och arbetsförmedlingen inte själva behöver ”uppfinna nya lösningar”. Låt tech- och startup-företagen plocka fram nya tekniska lösningarna i samarbete med olika aktörer.  Ett intressant exempel på detta är ett forskningsprojekt som ska minska SFI-elevers inlärningstid med drygt 25 procent med ett nytt digitalt verktyg, ett samarbete mellan Hermods, KTH, Lingsoft och Vinnova.

Vad innebär de nya digitala verktygen?

Det är digitala Matteböcker på Arabiska, språkverktyg för nyanlända, jobbplattform för jobbmatchning och samhällsinformation på olika språk, svenskundervisning via dataspel, matapp för beställning av all värdens mat etc.

Marknadens mest avancerade digitallösning är nog Mobilearn som är en jobbplattform, som matchar nyanlända till jobb. Här finns också språkträning, samhällsinformation och dagsfärska nyheter på 6 språk.

Mattecentrum lanserar matte på arabiska  i samarbete med Teknikföretagen.

Sodexo och Lingio erbjuder digitala språkkurser för att underlätta nyanländas insteg i måltids- och städbranschen.

Arbetsförmedlingen har tagit fram jobskills.se, där den asylsökande kan skapa en kompetensprofil och få sitt cv automatiskt översatt till svenska för delning till arbetsgivare.

Utvecklingen går fort och nästa steg i utvecklingen är avancerade lösningar med VR och AR.

För ytterligare mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.